NL | ENG

Transitions is een viering van avontuurlijk filmmaken in zijn vele vormen en klanken. Van 9 t/m 14 maart in Maastricht komen grensverleggende kunstenaars samen met degenen die hen waarderen en ondersteunen. Transitions bestaat uit een gratis toegankelijke tentoonstelling op veertien locaties en een filmprogramma.

VIND DE PLATTEGROND Hier

VIND HET FILMPROGRAMMA HIER

VIND DE WERKEN & KUNSTENAARS HIER

PLATTEGROND

De tentoonstelling bestaat uit veertien gratis toegankelijke locaties rond het Sphinxkwartier in Maastricht. Ze is geopend van donderdag 9 maart t/m dinsdag 14 maart. De dagelijkse openingstijden zijn van 12u tot 18u of 20u uur. Zie de plattegrond voor details of download plattegrond & programma hier.

Bloeistraat 11
Nienke Deutz
10 min / loop
12u-18u in The Masters

Guards
Francis Alÿs
29 min / speelt elke 30 min

Within the Temple Without
Matthew C. Wilson
10 min / loop

COBRA
Reut Shemesh&Ronni Shendar
6 min / loop

12u-20u in Muziekgieterij

A Situation of Bodies
Sky Syzygy
19 min / interactief

12u-18u in Loods 5

The Stairway At St. Paul's
Jeroen Offerman
9 min / speelt elke 15 min

Best of Breed
Valentina Gal
7 min / loop

12u-20u in The Social Hub

Schaamte & Trots
Michiel Ubels
Diverse / loop
12u-20u in Pathé Café

Transitions Film Days
13&14 Maart/10u-18u
Met: Johan Grimonprez, 
Erik van Lieshout, Sarah 
Vanagt, Anouk de Clercq 
en veel meer.
in Cinema Lumière

The Chocolate Bar
Bethan Huws
5 min / loop

12u-20u in Havenmeesterhuis

Three Transitions
Peter Campus
5 min / loop
12u-18u (vrij/za 20u)
in Vormstof

Videosketches
Johannes Langkamp
Diverse / loop

Time Sculptures
Roman Signer
Diverse / loop

12u-20u in Transport

All the World’s a Stage
Donna Verheijden
18 min / speelt elke 20 min

12u-18u in Grouwels Garage

The Fan Fiction Wishing Well
Sarah Fitterer & Miles Worner
Interactieve installatie
12u-20u in de Meldkamer

Global Groove
Nam June Paik
28 min / speelt elke 30 min
18u-23u bij Bureau Europa

Below the Deep South
Noémie Goudal
11 min / loop
12u-18u in Entre Deux

Super Taboo
Su Hui-Yu
19 min / speelt elke 20 min

Hommage à...I,III & IV
Lili Dujourie
Diverse / loop

12u-18u bij Jan van Eyck

Meneer de Kikker
Lola Safari
Installatie / loop

12u-20u bij Grouwels

FILMPROGRAMMA (13&14 MAART)

Een tweedaags programma in Cinema Lumière rond avontuurlijk filmmaken. Kunstenaars delen ideeën en strategieën, magische momenten en obstakels met elkaar in een open en speelse sfeer. Met Erik van Lieshout, Anouk De Clercq, Sarah Vanagt, Johan Grimonprez en vele anderen. Klik hier voor informatie & tickets.

WERKEN & KUNSTENAARS

The stairway at st. paul's

jeroen offerman (1970, nl)

9 min / 12u-20u in The Social Hub / speelt elke 10 min

In The Stairway at St. Paul’s (2002) staat kunstenaar Jeroen Offerman zingend voor de trappen van de Londense St. Paul’s kathedraal. Het werk speelt met het idee dat in de jaren 60 en 70 bepaalde rock-‘n-roll-opnames ‘satanische’ boodschappen zouden onthullen als ze achterstevoren werden afgespeeld. Offerman repeteerde maandenlang voor de performance, iets wat een toevallige passant geheel zal zijn ontgaan. Alleen de kijker van de getransformeerde videodocumentatie beseft Offermans toewijding en durf, hetgeen een krachtige onderstroom aan de kijkervaring toevoegt. Gepresenteerd door LI-MA.

Jeroen Offerman is een beeldend kunstenaar die werkt  in uiteenlopende media zoals film, video, performance, sculptuur en installatie. Offerman speelt regelmatig met  ‘inside(r)’ ten opzichte van ‘outside(r)’ en gebruikt strategieën als herhaling, leegte en omkering om toeschouwers bewust te maken van hun narratieve gehechtheid aan objecten en plaatsen.

Best of Breed

VALENTINA GAL (1994, NL)

7 min / 12u-20u in The Social Hub / loop

In Best of Breed (2017) betreedt de kijker een schemerige digitale wereld, bewoond door een paarse figuur waarvan alleen de contouren en het lange vloeiende haar te onderscheiden zijn. De geluiden – water dat druppelt, een hond die jankt, het gerinkel van doorzichtige kettingen – bezitten een bijna tastbare lichamelijkheid. Flitsen van surreële beelden verschijnen als herinneringen: een iPhone die ronddraait in een verstilde lucht, een geabstraheerde hondenrace. Vindt het pluizige schepsel zijn toevlucht in deze wereld, of is het er een gevangene van? Gepresenteerd door LI-MA.

Valentina Gal’s levendige video-installaties onderzoeken hoe de mensheid zich kan positioneren in een tijd en wereld waarin het steeds moeilijker wordt om te bepalen wat echt is. Terwijl wereldleiders elkaar hacken en mensen zichzelf belachelijke normen opleggen op jacht naar glorie binnen sociale media, bevraagt Gal de essentie van het hyperrealisme dat door de mens omarmd lijkt te zijn.

A situation of bodies

Sky Syzygy (1981, USA)

19 min / 12u-18u in Loods 5 / interactief

A Situation of Bodies (2018) is een film en installatie die de erotiek en esthetiek van handzeep en het wassen van de handen onderzoekt. Het draait de publieke en private aspecten van deze dagelijkse activiteit om en laat de praktijk van het wrijven van dikke kleverige vloeistof op onze handen een beetje vreemd en misschien zelfs vies aanvoelen. We worden uitgenodigd om ons onder te dompelen in een zintuiglijke ervaring van zeep en de ervaringen van anderen te aanschouwen, en ons daarbij te verbazen over de kruisbesmetting van lichamen en zeep.

Sky Olson is een witte queer trans femme film- en installatiemaker en multidisciplinair kunstenaar, een facilitator van raciale gerechtigheid en een datawetenschapper. In haar werk vestigt ze de aandacht op kleine gebaren, verborgen trends, tactiele raakpunten en ideologische krachten, en put ze uit het choreografische en het stil en diep persoonlijke als instrumenten in de strijd voor individuele en collectieve keuzevrijheid en waardigheid.

Global Groove
Nam June paik (1932-2006, KR/USA)
28 min / 18u-23u bij Bureau Europa / speelt elke 30 min

“Dit is een glimp van het videolandschap van morgen, wanneer je kunt overschakelen naar elk tv-station op aarde, en de televisiegids net zo dik zal zijn als het telefoonboek van Manhattan.” Zo begint Global Groove (1973), een baanbrekend werk in de geschiedenis van de videokunst. Dit radicale manifest over wereldwijde communicatie in een van media verzadigde wereld wordt weergegeven als een elektronische collage; een pastiche van beeld en geluid die de taal van de televisie ondermijnt. Gepresenteerd door Bonnefantenmuseum.

Nam June Paik was een Koreaans-Amerikaanse kunstenaar die wordt beschouwd als de vader van de videokunst. Hij was de eerste kunstenaar die abstracte vormen liet zien op televisie, waarbij hij een magneet gebruikte om het beeld te vervormen (in 1963), en de eerste die een kleine draagbare videocamera gebruikte (in 1965).

Guards

FRANCIS ALŸS (1959, BE)

29 min / 12u-20u in Muziekgieterij / speelt elke 30 min

Guards (2004) documenteert een performance georkestreerd door de kunstenaar Francis Alÿs. Het werk geeft een subversieve draai aan een typisch Londens toeristisch fenomeen: de “wisseling van de wacht”. Wat begint met één bewaker die door de lege straten marcheert, mondt uit in een vervreemdend mooie choreografie van ritueel machtsvertoon, begeleid door de hypnotiserende cadans van stampende laarzen. Gepresenteerd door Bonnefantenmuseum.

Het werk van Francis Alÿs ontstaat in de interdisciplinaire ruimte van kunst, architectuur en sociale praktijk. In 1986 liet Alÿs zijn beroep als architect achter zich en verhuisde naar Mexico Stad. Hij creëerde sindsdien een gevarieerd oeuvre van kunstwerken en performances die stedelijke spanningen en geopolitiek onderzoeken. Gebruikmakend van een breed scala aan media, van schilderkunst tot performance, onderzoeken zijn werken de spanning tussen politiek en poëzie, individuele actie en onmacht.

Within the Temple Without

MATTHEW C. WILSON (1982, USA)

10 min / 12u-20u in Muziekgieterij / loop

Within the Temple Without (2019) is een droomachtige reis naar het economisch onbewuste. Met zijn onstabiele kader en stuiptrekkende beelden verkent de film het verband tussen oude alchemistische tradities en de centrale banken die zich daarop baseerden bij het ontwikkelen van hun op krediet gebaseerde valuta. Nu financiële systemen voornamelijk in de virtuele sfeer bestaan, bevraagt Wilsons werk de conventionele opvatting van rationaliteit als de natuurlijke economische orde. Het verontrustende besef doordringt de film dat uiteindelijk slechts de goden de machthebbers in het oog houden. 

Matthew C. Wilson is een Amerikaanse kunstenaar, filmmaker en onderzoeker, gevestigd in Nederland. In zijn videos, sculpturen en installaties ontmoeten toeschouwers een reeks agenten die verstrengeld zijn met natuurlijke processen en vormveranderende historische krachten. Zijn projecten maken gebruik van op onderzoek gebaseerde, locatiespecifieke en methodologisch eclectische benaderingen om de inertie van de moderniteit te volgen via hedendaagse ecologische crises naar speculatieve toekomsten.

COBRA

REUT SHEMESH (1982, ISR) & RONNI SHENDAR (1979, ISR)

6 min / 12u-20u in Muziekgieterij / loop

Preview. COBRA (2021) brengt twee werelden van expressie samen die elkaar zelden raken: traditionele Duitse carnavalsdansen en hedendaagse kunst. De kern van het werk is de manifestatie van genderrollen en vrouwelijke vertegenwoordiging tijdens traditionele carnavalsfeesten. Tussen de gangbare benadering in de hedendaagse dans om individualiteit te benadrukken, en de kracht van de gemeenschap waaruit de ‘Garde’-dans put, ontstaat een ongewone esthetiek en een politiek krachtenveld. Met COBRA richten Reut Shemesh en Ronni Shendar hun blik op een verlangen naar representatie van een authentieke identiteit – als zoiets al kan bestaan. Gepresenteerd door IMAI.

Reut Shemesh, geboren en getogen in Israël, is een choreograaf en mediakunstenaar die werkt met experimentele film en poëzie. Als vrouw, kunstenaar, moeder, immigrant en voormalig soldaat verweeft ze haar eigen ervaringen in haar werk. Ze woont en werkt in Keulen. Ronni Shendar is een Israëlische beeldend kunstenaar die in Berlijn woont en werkt met video, licht en toneel. De afgelopen tien jaar heeft ze scenografie en film gemaakt voor choreograaf Reut Shemesh. Shendar werkt zorgvuldig aan scenografie, voortbouwend op abstract minimalisme om kleuren, stemmingen en emoties vast te leggen. Haar scherpe esthetiek gaat gepaard met een verlangen om intimiteit en kwetsbaarheid te brengen naar zowel film als toneel.

The Chocolate Bar

BETHAN HUWS (1961, UK)

5 min / 12u-20u in Havensmeesterhuis / loop

The Chocolate Bar (2004) is een korte film met drie personages, drie locaties en een groot aantal camerahoeken, met de Welshe acteur Rhys Ifans in vrouwenkledij (en een korte verschijning van Marcel Duchamps ‘Flessenrek’). In deze film verweeft Huws Duchamps artistieke nalatenschap met het genre van de ‘screwball comedy’ en creëert ze komische misverstanden en een heuse toren van Babel rond de dubbelzinnige termen ‘bar’ en ‘mars’. Gepresenteerd door Bonnefantenmuseum.

Het oeuvre van Bethan Huws varieert van onopvallende ingrepen in bestaande ruimtes tot aquarellen, en van kleine sculpturen en readymades tot allerlei tekstuele werken en 35-mm films. Haar werk is erop gericht ons bewust te maken van hoe we naar de wereld kijken en hoe sterk we zelf de werkelijkheid zoals we die kennen construeren, onder andere met behulp van taal.

Three Transitions

PETER CAMPUS (1937, USA)

5 min / 12u-18u (Vrij/Za tot 20u) in Vormstof / loop

In Three Transitions (1973) presenteert Peter Campus drie zelfportretten waarin hij speelt met de relatie tussen de innerlijke en de uiterlijke mens. Door middel van verfijnd toepassen van videoeffecten verandert Campus voortdurend zijn eigen beeld, om het in het laatste fragment volledig te laten verdwijnen. Al bewegend tussen droge humor en schijnbare zelfvernietiging, verkent Campus de grenzen van de visuele waarneming als maatstaf voor de werkelijkheid. Gepresenteerd door Bonnefantenmuseum.

Peter Campus wordt beschouwd als een pionier van de videokunst. Hij creëert complexe installaties die ontroeren en amuseren, waarbij hij de kijker meeneemt op een reis van ontdekking en zelfbewustzijn. Van de vroege video-installaties die hij in 1971 begon te maken tot het meer recente werk dat geïnspireerd is door de natuur, gaat Campus’ oeuvre over processen van perceptie en visie, waarbij hij de specifieke kenmerken van zowel het elektronische als het digitale beeld ten volle benut.

Meneer de Kikker

LOLA SAFARI (1996, NL)

Installatie met video / 12u-20u bij Grouwels Vastgoed

Lola Safari had ooit een knuffeldier dat Meneer de Kikker heette. Hij en zij waren onafscheidelijk. Na jaren van troost en vriendschap belandde Meneer de Kikker in de opslag. Een decennium later dook Meneer de Kikker plotseling op in Lola’s hoofd. Ze vroeg zich af hoe hij de tand des tijds had doorstaan, en hoe het zou zijn als ook hij verder was gegaan met zijn leven. Nu heb je als bezoeker de kans om daar zelf achter te komen.

Lola Safari’s felgekleurde werk zit vol jeugdsentiment en toont vaak dieren, vooral de soorten die niet eenvoudig te vermenselijken zijn. Lola combineert sculptuur, fotografie, grafisch ontwerp en video tot installaties die, door het theatrale van het dagelijks leven uit te vergroten, de kijker in staat stellen het met warmte en humor te ervaren.

All the World’s a Stage - Ways of Seeing

DONNA VERHEIJDEN (1989, NL)

18 min / 12u-18u bij Grouwels Garage / speelt elke 20 min

All the World’s a Stage – Ways of Seeing (2013) verkent visueel de betekenis van het beeld in een wereld van constante retinale input. Het werk bevraagt de creatie van de hedendaagse schijnbare of geënsceneerde realiteiten binnen de massamedia en de politiek. Het onthult mythische waarheden en onthult ware illusies door het deconstrueren en reconstrueren van realiteiten die we vaak als gegeven beschouwen. Sluit je ogen en je zult het zien. All The World’s a Stage is een eerbetoon aan, en wordt verteld door, John Berger. Gepresenteerd door LI-MA. 

Donna Verheijden is ontwerper, kunstenaar en filmmaker. Verheijden is afgestudeerd aan het Sandberg Instituut. Als hedendaagse beeldmaker ziet Donna het als haar verantwoordelijkheid om schijnbare of geënsceneerde realiteiten en ImageScapes te analyseren en te bekritiseren. Haar belangrijkste onderzoek richt zich op massa- en sociale media, hun verleidingen en onderliggende machtsstructuren.

Videosketches

JOHANNES LANGKAMP (1985, DE)

Diverse / 12u-20u in Transport Artspace / loop

In 2011 stelde Johannes Langkamp zich tot taak een maand lang elke dag een video te maken. Het zijn meestal korte, onbeholpen opgenomen filmpjes waarin hij met slapstickhumor visuele illusies creëert. Daarna volgde zijn “Videosketchbook”, een serie korte films waarin de camera zelf het hoofdonderwerp is: geplet tussen liftdeuren of gemonteerd op een boormachine. Op kinderlijke wijze laat Langkamp zijn fantasie de vrije loop: een doos wordt een vogel en een draaiende lamp laat de wereld ronddraaien. Nu toont Langkamp een selectie uit de meer dan 600 schetsen die hij tot dusver gemaakt heeft. Gepresenteerd door Odapark. 

Johannes Langkamp experimenteert met de functies en bewegingen van videocamera’s en smartphones, en met hun mogelijkheden en beperkingen om perspectief vast te leggen. De camera wordt vaak de hoofdrolspeler en deelt met ons de manier waarop deze de werkelijkheid registreert.

Time Sculptures

ROMAN SIGNER (1938, CH)

Diverse / 12u-20u in Transport Artspace / loop

De “tijdssculpturen” van Roman Signer bestaan uit het bedenken, uitvoeren en vastleggen van experimenten en gebeurtenissen die onverwacht esthetische resultaten opleveren. Dagelijkse objecten zoals paraplu’s, tafels, laarzen, ballonnen, hoeden en fietsen maken deel uit van Signers werkvocabulaire. Volgens zorgvuldig geplande en strikt uitgevoerde procedures voert de kunstenaar handelingen uit als explosies, botsingen en het schieten van objecten door de ruimte, en legt deze vast op film. Zijn super-8 films, waar hij in 1975 mee begon, nemen binnen de kunst een unieke plek in op het snijvlak van performance, land art en minimal art. Gepresenteerd door Bonnefantenmuseum.

Roman Signer begon zijn carrière als kunstenaar op 28-jarige leeftijd, na gewerkt te hebben als bouwkundig tekenaar, radiotechnicus en een korte tijd in een snelkookpanfabriek. Uit een schijnbaar beperkt palet van processen en materialen genereert Signer een poëtica waarvan de tonen variëren van melancholisch tot opwindend, van charmant tot gewelddadig, van ernstig tot onweerstaanbaar onbenullig.

Schaamte & Trots

MICHIEL UBELS (1989), NL

Diverse / 12u-20u in Pathé Café / loop

 

“In 2016 studeerde ik af aan de kunstacademie in Maastricht. Sindsdien regisseerde ik onder andere een tragikomische documentaire over een man in midlife-crisis, een ongemakkelijke blind date gefilmd in een hotelkamer en een provocerende muzikale kerkdienst. 

Als kunstenaar vind ik schaamte een prachtige emotie. Toch voel ik regelmatig de druk om een project vanuit een goed onderbouwde, aanschouwende houding te benaderen. Zeker bij gevoelige onderwerpen zoals geestelijke gezondheid, seksualiteit en religie is een voorzichtige omgang bijna een vereiste. Maar hierin schuilt ook een risico. Het is in mijn ervaring spannender en eerlijker om het ongemak volledig toe te laten. Door te luisteren naar mijn eigen perverse nieuwsgierigheid is ieder project ook een confrontatie met mijzelf. Ik kan mij niet achter de camera verschuilen maar wordt zelf onderdeel van de emotionele chaos.

Hoewel mijn werk bij de liefhebber in de smaak valt, krijg ik regelmatig te maken met – begrijpelijke – kritiek: Is het ethisch wel verantwoord dat ik als conflict-zoekende amateurpsycholoog mensen in zo’n kwetsbare positie film? Dit is een lastige vraag waarop ik geen eenduidig antwoord heb. Binnen deze context presenteer ik (met een sterk gevoel van schaamte en trots) mijn ongefilterde werk van de afgelopen zeven jaar.”

The Fan Fiction Wishing Well

SARAH FITTERER (1996, DE) & MILES WORNER (1998, GB/CH)

Interactief / 12u-20u in de Meldkamer

Sarah Fitterer en Miles Worner nemen de Meldkamer over om The Fan Fiction Wishing Well te creëren. Met behulp van haar betoverende ai krachten vertaalt deze wensput fluisterende publieksficties in geanimeerde videocollages die surreële beelden van alternatieve eindes, vulling en kruisingen uitstorten. De wensput verkent het speelse, subversieve potentieel van fanfictie en videomaken dat vaak ontbreekt in de traditionele filmindustrie. Sarah Fitterer is een interdisciplinair ontwerper/ kunstenaar/ filmmaker/  garnalenverleidster/ fanfiction-fan. Via ‘world-building’ en speculatieve vertellingen onderzoekt ze kritisch de utopische mogelijkheden van technologieën, meer-dan-menselijke relaties, monetaire systemen en de agrarische eiwitovergang. Haar werk opereert tegelijkertijd op het terrein van academisch en belichaamd onderzoek, en manifesteert zich via video, installatie en performance. 

Miles Worner is een Brits-Zwitserse ontwerper, wereldrecordhouder en eend, gevestigd in Nederland. Zijn werk omspant formats en paradigma’s en onderstreept de dwingende eerlijkheid van het zelf geïnitieerde, het expressieve, het ‘diy’ en het niet-canonieke als bewijskrachtige middelen om het hoogmoedige te ontkrachten. Zo vindt hij nieuwe manieren hoe design voorbij de beperkingen van het auteurschap kan gaan en zich kan herpositioneren als een mobiliteit van het volk.

Bloeistraat 11

NIENKE DEUTZ (1986, NL)

10 min / 12u-18u in The Masters / loop

Bloeistraat 11 (2018) speelt zich af in de zomervakantie, als twee beste vriendinnen al hun tijd samen in huis doorbrengen. Ze zijn onafscheidelijk en doen het liefst alles met z’n tweeën. Maar de vanzelfsprekendheid van hun samenzijn wordt op de proef gesteld door de tussenkomst van de puberteit. Terwijl de zomer voortduurt zorgt het haast ongemerkt veranderen van de lichamen van de meisjes voor een ongemakkelijkheid in hun vriendschap.

Nienke Deutz is een regisseur en kunstenaar die voornamelijk werkzaam is op het gebied van animatie. Ze past verschillende technieken toe op vernieuwende wijze, waarbij ze miniatuur sets combineert met tekeningen en plastic uitsneden. Een terugkerend thema in is het gevoel niet thuis te horen in een moment of op een plek.

Super Taboo

SU HUI-YU (1976, TW)

19 min / 12u-18u in Jan van Eyck Academie / speelt elke 20 min

Het verhaal van het tweekanaals videokunstwerk Super Taboo (2016) is afkomstig uit een pornografische publicatie, voorheen bekend als “een klein boek”. Het werk voert ons terug naar het Taiwan van de jaren tachtig, waar pornografische inhoud naar de periferie van het audiovisuele systeem werd verwezen. In de video leidt de bekende acteur Chin Shih-Chieh(金士傑) de kijkers een surrealistische erotische scène binnen door de rol te spelen van een stedelijke witteboordenwerker die het plot van het “kleine boek” in zijn handen mompelt. Gepresenteerd door Jester. 

SU (Su Hui-Yu) behaalde in 2003 een MFA aan de Taipei Nationale Universiteit van de Kunsten en is sindsdien actief gebleven in de hedendaagse kunstscene en de filmwereld. Zijn recente projecten gaan over collectieve herinneringen en ideologieën, en onderzoeken het mechanisme van onderdrukking en bevrijding dat verbonden is met de culturele waarden van Taiwan.

Hommage à ... I, Hommage à ... III, Hommage à ... IV

LILI DUJOURIE (1941, BE)

Diverse / 12u-18u in Jan van Eyck Academie / loop

Deze presentatie brengt drie vroege videowerken van Lili Dujourie samen, uit een serie van vijf Hommages (1972). Ze zijn in ‘real time’ opgenomen, zonder verdere montage, en tonen een ruimte die zich in de tijd ontvouwt en een personage dat aan deze ruimte gebonden blijft. Sensualiteit, het verstrijken van de tijd en verveling spelen een rol in Dujouries videowerk. In deze video speelt het model – Dujourie zelf – niet alleen de rol van object, maar is ook het onderwerp van het werk; kunstenaar en kijker. Gepresenteerd door Jester. 

Sinds eind jaren zestig werkt Lili Dujourie aan een oeuvre dat zweeft tussen schilderkunst en beeldhouwkunst. Ze gebruikt materialen die een tegenstelling bevatten: materialen die zacht en hard zijn, beweeglijk en onbeweeglijk. Vanuit dat materiaal verkent ze de ruimte tussen vloer en muur, beweging en stilte, tussen schilderij, sculptuur, fotografie en video.

Below The Deep South

NOÉMIE GOUDAL (1984, FR)

11 min / 12u-18u in Entre Deux / loop

Below the Deep South toont een woud met verschillende foto’s die in opeenvolgende lagen zijn gerangschikt, en op die wijze geologische lagen echoën, met schaal en diepte spelen en een optische illusie veroorzaken.

Langzaam vernietigt een brand dit gelaagde toneel, waardoor elke seconde een nieuw landschap ontstaat. De video is geïnspireerd op recente ontdekkingen op Antarctica. Via diepe boringen hebben wetenschappers steenkoollagen gevonden en ontdekt dat er ooit een tropisch landschap in dit gebied was. Goudals werk is een uitnodiging om na te denken over de positie van de mens in de wereld, en daarmee ook over onze toekomst. 

Viewmaster Projects presenteert Below the Deep South in een volledig uitgeklede en donkere winkelruimte in hartje Maastricht. Deze anders ontoegankelijke dystopische ruimte versterkt de ervaring van de brandende jungle en de bijbehorende soundscape van zingende bosvogels. 

De praktijk van Noémie Goudal omvat de constructie van ambitieuze, geënsceneerde, illusionistische installaties in het landschap, gedocumenteerd met behulp van film en fotografie. De interventies van Goudal worden ondersteund door rigoureus onderzoek naar het snijvlak van ecologie en antropologie, waarbij de beperkingen van theoretische opvattingen over de natuurlijke wereld in twijfel worden getrokken.